31 Ocak 2024 Çarşamba

Aydınlık ve Güzel Bir Gün AC Devreleri Çalışıyorum

 Arkadaşlar selamlar,

Elektrik devreleri dersine çalışmaya devam ediyoruz.. O anlayamadığımız yerleri tekrar edince çok rahat anladık, demek ki kopmadan yavaş yavaş takip etmek gerekiyormuş başından itibaren... 9 ve 10 nolu dersleri rahat anladık şimdi, sırada 11-12-13-14 var... Bugün hepsini öğrenelim inşallah yavaş yavaş.... :)

Bazen ilim öğrenmekten ibadete fırsat kalmıyor... Ne zaman ki ilim bizi çok yorar o zaman ibadete geçelim dinlenmek için eğer beynimiz yanmıyorsa... :)

11. dersi de izledik... :) Seri R-L devresi, seri R-C devresi, Seri R-L-C devresi, paralel R-L devresi, paralel R-C devresi ve paralel R-L-C devrelerini öğrendik, yalnız bu son dersi bir defa daha tekrar etmekte fayda var... Çok değerli bilgiler. :) Tabi ben bu dersleri Ahmet Yesevi Üniversitesi'nde derse giren hocalardan dinliyordum... 12. dersin de yarısına kadar anladım ve orada kaldım, sonrası pek anlaşılmıyordu... 13 ve 14'e  de daha bakamadım... :)

Arkadaşlar DC devreleri oldukça iyi anlamıştım, ancak AC devrelerin ilerleyen konuları biraz sıkıntılıydı... Şu linkten AC devrelerini öğreniyorum, ama siz hiç bilmeden elektrik devrelerini öğrenmek isterseniz önce DC'den başlamanızda fayda var... :)


30 Ocak 2024 Salı

Girift Bilmeceler & Son Halimiz

 


Baş gözüyle O'nu sevdin. Gönül gözüyle kimi seveceksin?

İsa Nebi'yi gönül gözü açılmadan da seviyorsun ancak karşı cinsten..? :)



Mustafa Hoca'nın bir videosunu paylaşıyorum... Ben de en son 3. kyu sınavını vermiştim... Buradaki teknikler de 3.kyu'ya kadar... 2.kyu, 1.kyu ve shodan (siyah kuşak) kaldı geriye... Biraz anlatayım size, sanırım 18 yaşını geçen yetişkinlerde ilk dojoya çıkanlar 6.kyudan başlar, ilk sınavınız 5. kyudur, ikinci sınavınız 4. kyudur, üçüncü sınavınız 3. kyudur... Ben bu sınavları geçtim... Ancak son sınav belgemi alamadım, çünkü aikidoyu bırakmıştım. Zaten yanlışlıkla 4.kyu bastıklarını öğrendim, ancak sınavı geçtin dediler yani ben 3. kyuyum. 2 senede 6 dan 3 e kadar düştüm.... 1.kyudan sonra da 1. dan gelir. Sonra 2.dan, 3,4,5,6,7,8 diye gider... 1.dan 1. derece siyah kuşak demektir... 8. dan 8. seviye siyah kuşak... 2 sene daha haftada 2 gün 1'er saat daha devam edersem inanıyorum ki shodan olurum... Ancak dojoya gitmem lazım... Yatarak shodan olunmaz... Şu Ekpss'yi kazanıp işe başlayayım de dojoya tekrar gideyim... Hem spor oluyor haftada 2 gün... Giderken biraz cesaret ister ancak antrenman sonrası dünyanın en rahatlamış adamlarından olursunuz... Herkese öneririm, erkek-bayan fark etmez... Çok yüksek bir cesarete gerek yok, birazcık cesareti olan herkes yapabilir... Ve gitgide kendinize olan güveniniz yerine gelir... Ben psikolojik rahatsızlığımdan ötürü bıraktım yani sanrıyla alakalı bir durum... O sanrı hala beni zaman zaman rahatsız ediyor, o yüzden gitmiyorum dojoya, bir de kolum kırıldı o yüzden ancak aikidodan dolayı değil karda düştüm... Ancak biraz iyileşince tekrar gitmek istiyorum çünkü shodan olmak benim de hedeflerim arasındaydı... Sonrasını Allah bilir yüksek danları... Shodan olanlar hakama giyebilirler... :)

Arkadaşlar bir de kyu seviyeleri çıraklık ya da acemilik dönemlerinizdir, derler ki gerçek aikido shodan'dan sonra başlar... Çok özledim harbiden... :)

Dostlar ikindi ezanı okunmuştu ve biz sadece sabahı kılabilmiştik... Azizleri takip etmek istiyorsak Hakk'ın çağrısına adam gibi kulak vermeliyiz... Hiç yapmadan ya da eksik değil... :) Öyleyse vira bismillah... :)


Dostlar, Pazar günü İstanbul'da imtihan var 2 dersten... Dün elektrik devrelerinden 2 ders kadar çalışmıştık... 11-12-13-14 kaldı ve 10.'nun sonları... Beynimiz yanmasa çalışacağız ancak sıkıntı varken sabır lazım, biraz bekleyelim biraz geçince başlarız... :)

Günde 5 defa huzura çağırırlar, 
Bir çoğunda yorgunluktan ve daha çok beyin yangınından ötürü 
Namaza duracak şevk kalmaz içimizde...
Bu nefsin esiri olarak yaşarız biz de...

------------------------------------------------------------------------------------------------
Dostlar elektrik devrelerinde bir yere kadar çok rahat anlamıştık... İşler gitgide zorlaştı... İçeriği okumalıyız anlamak için, tek tek ve tane tane... Yoksa neredeyse hiçbir şey anlaşılmıyor son derslerde... Boşuna izliyormuş gibi yapmayalım... Anlamadıktan sonra istersen bütün dersleri izle, ne faydası var... :)
İçerikten kondansatör ve indüktanstan sonrasını okumaya başlayalım... Önceki konulara zaman kalırsa bakarız... :)

Arkadaşlar içeriğe şöyle bir üstün körü göz attım da içerik dersten bile zor gibi... En iyisi son 1-2- ders geriye gidip tekrar tane tane dinlemek... Bu dersin bu kadar zor olacağını tahmin etmezdim... :)

İlk 8 dersi çok iyi anladım, ancak gene de tekrar etmeliyim unutmamak için. 9. dersi biraz anladım, tekrar edersem iyicene anlarım.. 9'u da daha sonra 1 defa tekrar edip 10-11-12-13-14 ü yavaş yavaş çalışmalıyız... 10 ve 11'e baktık ancak tam olarak çoğu şeyi anlayamadık... Hocanın slaytlarını bulalım ya da sistemde yüklüyse... :)

İşte derslere zamanında girseydik tedbirimizi önceden almış olurduk gene son dakikaya kalacak işler, olsun akas tukas da olsa yola devam edelim... :)

Dostlar, eğer ki ilk 8 dersi iyi anladıysak onları unutmamamız lazım, tekrar edelim 1 den başlayarak hızlı hızlı, 9'u yavaş geçelim, 10 ve 11'i ise not alarak çok yavaş geçelim... Ancak böyle anlayacağız gibi... Son 3 konuya ise daha hiç bakmadık... Öyleyse 1'den başlayalım vira bismillah... :)

Evet dostlar ilk 8 dersi hızlıca ve oldukça iyi anlayarak tekrar ettik... :) 9'u yavaş geçeceğiz ve sonrasını da daha yavaş... Ancak yorulduk... :) Biraz çorba içelim... :)

Bir şeyler yedik ve ilacımızı aldık, 100 mg'ı gün bitince aldık sanki, demek ki çalışınca hastalık unutuluyor, ilaca gereksinim bile pek kalmıyor... Yani iyileşmek için durmadan çalışmalıyız... Bu tembel nefis anca öyle adam olur... :)

Yalnız dostlarım 100 mg'ı tek parçada alınca epey uyku bastırdı... Biraz dinlenelim dolayısıyla, güzel bir müzik açalım...


Arkadaşlar 9. dersin de ilk 25 dakikasını çalıştık ve uyku arttı... Burada duralım ve biraz uyumayı deneyelim... Uyuyamazsak tekrar çalışırız... :)

27 Ocak 2024 Cumartesi

Dayıı & Only The Wind Remembers My Name & Sultan Süleyman & All Along The Watchtower & Dost Değil

 





'burdan dışarı bir yol olmalı' dedi soytarı hırsıza
'işler fena karıştı, bir türlü huzur bulamıyorum
içer patronlar şarabımdan, kazar çiftçiler tarlamı
bu satırdakilerin hiçbiri bilmez bunların değerini
'heyecanlanmaya gerek yok' dedi hırsız kibarca
'içimizden pek çoğu sanır ki hayat yalnız bir şaka
ama sen ve ben bunları aştık ve bu değil kaderimiz
bırak artık boş yere çene çalmayı, vakit geç oldu
gözetleme kulesinin tepesinde prensler seyretti etrafı
gelip geçerken tüm kadınlar ve yalınayak hizmetçiler
uzaklarda kükredi bir yaban kedisi
iki atlı yaklaşıyordu, rüzgar uğuldamaya başladı....



22 Ocak 2024 Pazartesi

Yeni Bir Gün Yeni Bir Hafta & Schedule & How To Become A Game Developer

<script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-4847011426389780"

     crossorigin="anonymous"></script>    

Merhaba dostlar,

Rüyamda kardeşimle tartışıp onu ağlatıyordum... Uyanınca oh be rüyaymış dedim... Bu rüyanın etkisinde kaldım biraz, kardeşime de biraz anlattım... :) Allah kardeşimi her daim mutlu kılsın inşallah, her türlü derdine Mevla'm derman olsun... Mevla'm bizi de her zaman sakin kılsın inşallah... Çünkü bu rahatsızlık zor... Mevla'm bizi her daim şen ve mutlu kılsın inşallah... Aile fertlerinin her derdine derman olsun inşallah ve tüm deva bekleyen dertlilerin de yardımcısı olsun... O merhametlilerin en merhametlisidir... :)

Bir de çok baş ağrım var sabah ilaçlarını aldım ancak ağrı kesici almıyorum böbreklere zarar vermesin diye... :)


Bugün oruç tutmadık çünkü oyun kodlayacaktık dün gece sıkıntı yaşanmıştı biraz oyunla alakalı... :)
--------------------------------------------------------------------------------------------

Saat 17.00'ye geliyor ve Şimdi Ne Yapmalıyım? isimli kitaba göz atacağım... Yeni bir program yaptım, oldukça güzel duruyor... Ona uymaya çalışacağım... :)
Pazartesi 17.00'de program başlıyor... :)



Şimdi Ne Yapmalıyım? kitabında 59'a geldim ve durdum şimdilik... :) Saat 17.30 Oyun Geliştiricisi olmak isteyen biri hangi rotayı izlemeli onu araştıracağım... Neler öğrenmeli, neleri bilmeli... İlk etapta oyun geliştiricisi bilgileri 4. sınıftan sonra da siber güvenlik bilgileri inşallah... :)

Uykumuzu alınca baş ağrımız yok oldu, hep az ya da çok uyumaktan kaynaklı bu ağrılar... İnşallah bunu tez düzeltelim... :)

Öncelikle şu videolara bir göz atalım? Henüz ben de şimdi izleyeceğim. Bu alana ilgi duyanlar göz atabilirler... :))
 
Biz aslında zaten oyun geliştiriyoruz ancak neler öğrenmeliyiz... Bilgi sahibi olalım... Yol haritamız oyun geliştirme ve siber güvenlik üzerine olacak gibi çünkü





Bugün de 1 saat 15 dakika kadar oyun yapımıyla ilgilendik... Karakter kılıçla atak yaparken darbe almaları, daha gerçekçi darbe almaları ve ölmeleri yapmaya çalıştık... Şimdi tost molası, sonra gene devam inşallah... :)
------------------------------------------------------------------------------------------------
Şu an Salı,
Evet dostlar geceleyin 2 saat 45 dakika ya da 3 saat kadar belki de tekrar oyun yapımıyla ilgilendik... Biz 2 saat 45 dakika olarak kabul edersek toplam 4 saat ediyor... :) Yani bu 3. gün Pazar, Pazartesi ve Salı ve bugün de 3 buçuk ya da 3 saat 15 dakika civarı daha oyun yapımıyla ilgilenmeliyiz... :) Böylece 40 gün X 2,5 saat mottomuz tutacak gibi... :) Yalnız bir arıza çıktı oyunda onu çözmeliyim... 
Bizi bu mutlu günü yaşatan Mevla'ya hamd olsun... :)

1 buçuk saat kadar daha çalışmışızdır... Unity'yi güncelliyoruz, Chatgpt'den de yardım alarak... Belki arıza çözülür... Çok kurcaladık çünkü... :)
Bu arızayla sonra boğuşalım... :) Unity forumlarından yardım da alabiliriz belki daha sonra... :)

Biraz bütünlemelere çalışmanın vakti... :)
Elektrik devrelerinde ilk 4 derse hızlıca göz attık, zaten ilk konuları çok iyi biliyorduk... :) Kaldı 10 konu, elektrik devreleri dersi için... :)
Evet dostlar 5. derse de göz attık... Çevre denklemleriyle devre analizi, düğüm denklemleriyle devre analizi ve süper pozisyonu anlatmış hoca... :) Bu konuyu da oldukça iyi kavradık... Yalnız 3 gözlü devrelerden pek bahsetmedi sadece notlar paylaşmış, detaylara girmek istersek boş bir zamanımızda inceleyelim o örnekleri de karışık devre denklemlerini de çözebilmek için... :)

Dostlar 6. dersi de izledik, Thevenin, Norton yöntemleri, üçgen-yıldız ve yıldız-üçgen dönüşümleriyle alternatif akıma da giriş yaptık... Kondansatör, kapasitans kavramlarını anlatmış hocamız... :) Çok güzel şeyler öğrendik çok mutluyuz... Vizelerde de biraz kavramıştık, şimdi epey zaman var bütünlemelere daha iyi oturdu... :)
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Şu an Çarşamba,
Arkadaşlar elektrik devrelerine kaldığımız yerden devam etmeliyiz... Bugünkü hedefte 7-8-9-10 haftaları bitirmek var... Sabah 05.00 gibi yatıp 15.30'dan sonra da kalkmışızdır... :) Uykumuzu aldık, çok mutluyuz... Rab'be şükürler olsun... :) 

7. dersi de bitirdik. Kapasitans ve endüktans konularına değinmiş daha çok hocamız... :) 8. dersi bitirmeye de yaklaşık 10-12 dakika kalmış ancak, bugün canımız pek çalışmak istemedi... Hedefi 4'ten 3'e indiriyoruz... Yarın son 12 dakika + 9-10-11, Cuma da 12-13-14 bitirsek kafi bize... Daha fazlası akmıyor, yeni konuları öğrenirken sanki... Ya da canımız ders çalışmak istemiyor... :)


----------------------------------------------------------------------------------------------
Sanırım Perşembe buradan başlıyor... :)

Yarın oruç günü olsun tekrar, bu Pazartesi ara vermiştik, gevşemeyelim... Dost Mevlana'nın dediği gibi mideyi boş tutalım... Dost bize küsmesin, çünkü bizim küsüşümüz en fazla yarım gün sürer herkese karşı... :)

Dost Abdülkadir'i anlatan ilahiyi dinliyoruz gerçi şu anda ancak hepsi Hakk'ın dostlarıdır... Biz daha 10 adımdan öteye gidemedik... :) Mübarekler hass'ül-has... :)


Güncelleme: Arkadaşlar yukarıdaki Class schedule'yi Life schedule olarak biraz değişikliklerle güncelliyorum... Yukarıdan bakabilirsiniz... Adam olmak için üstteki programa uyayım yeter... Geceleri oyun yapımıyla serbest ilgilenebilirim... :) Saat 03.45'e geliyor ve 04.00'e kadar niyetlenip yatmalıyım... Sabah da 8.00 gibi kalkalım, sadece bugün belki biraz zorlanırız... :)

Öyleyse, herkese iyi geceler... :)

Dostlar sabah 08.00'de alarm çaldı ancak biz 10.50 gibi kalktık... :) Dolayısıyla bugün standart programın dışındayız... Oruçluyuz ve ilaç alamadığımızdan maniğiz ya da sıkıntılıyız sanki birazdan fazla dolayısıyla namazlara gayret edemiyoruz pek... :)

Dostlar iftarımızı yaptık, Mevla kabul ve makbul eylesin orucumuzu... :) Çok mutluyuz, şimdi dost Mevlana'yı okuma vakti... :) İlacımızı da aldık... :) Nescafemiz var... :)

Dostlar, Hu Kuşunu tekrar dinleyelim... :)


Dostlar dost Mevlana'dan sadece 2 şiir okuduk VII-1 nolu cildin başındaki... Şimdi gönlümüzü Hz İsa Aleyhisselam cezbetti, biraz onun kitabını okuyalım... Büyük ve şanlı nebidir kendisi, ondan çok öğreneceklerimiz var şüphesiz... Hz İsa ve Hz Yahya kitabından, Yahya peygamberi anlatan kısmi bir kez okumuştuk, gerçi sonlarında tam konsantre olamadık rahatsızlığımızdan ötürü... Şimdi Hz İsa kısmından devam edelim kaldığımız yerden... :) O peygamberler ki bir çoğu yoksulluğun, sıkıntıların, yüce mutlulukların ve Rab'bin yolcularıydılar... Mevla'm cümlesinden razı olsun... Onların huylarıyla bizi huylandırsın inşallah Mevla... :)

Kafamızda sıkıntı olduğundan sadece 8 sayfa kadar okuyabildik... :) Dostlar gündüz ilaç içemediğimizden beynimizde gene yanma hissi oldu... :) İlaca gereksinim daha doğrusu... :) Şu tasavvuf ilimleri böyle anlarda bize ağır geliyor... :) Biz en iyisi Güzel Dediniz Bay Feynman'ı okumaya devam edip 81. sayfadan sonraki altlarını çizdiğimiz yerleri sizlerle paylaşalım... Kitap ya da fizikçinin ismiyle blogta aratırsanız önceki yazılara da ulaşabileceksiniz... :)
Evet dostlar 101. sayfaya kadar geldim. Yani 20 sayfa kadar... :) Altını çizdiğim yerleri az sonra paylaşacağım inşallah... :)
--------------------------------------------------------------------------------------------
Oynadığım oyun oldukça ilginç. Üzerime sıkı sıkıya oturmuş bir deli gömleği içinde hayal kurmak. Bu sıkı gömlek ise fiziğin bilinen yasalarına uyma zorunluluğu.

Annem bilim hakkında hiçbir şey bilmediği halde, onun da benim üzerimde çok büyük etkisi olmuştu. Özellikle de harika bir mizah anlayışına sahipti. Ulaşabileceğimiz en üst düzeydeki anlayış biçiminin gülmek ve insan sevgisiyle geldiğini ondan öğrendim.

Galakside 10^11 yıldız vardır. Bu bir zamanlar büyük bir sayıydı, ama hepi topu yüz milyara karşılık geliyor. Ulusal bütçe açığından az yani! Eskiden astronomik sayılar olarak nitelendirirdik bunları, ama artık ekonomik sayılar desek daha yerinde olacak.

Uçan dairelerle ilgili haberlerin, dünya-dışı zekanın bilinmeyen çabalarının birer sonucu olmaktan ziyade dünya-içi zekanın bilinen mantık-dışı özelliklerinin sonucu olması bence çok daha muhtemel.

Fizikçilerin de insan olduğuna dair kanıt arayanlara söyleyeyim. Kanıt, enerjiyi ölçmek için kullanılan onca farklı birimin altında yatan ahmaklıkta bulunabilir.

Ne yazık ki ana akımın hep dışında kalmışımdır. Bu parton* işi nasıl bu kadar başarılı oldu da ben de bu kadar ilgi gördüm, bilmem. Hemen modaya aykırı bir meşgale bulmam gerek...
*Parton modeli, 1960'larda Feynman ve James Bjorken tarafından, hadron çarpışmasıyla ilgili yeni keşifleri irdelemek için önerilmişti.

[Bir hayranından aldığı mektuba yanıt olarak:] Kendisini televizyonda görüp aşık olan bir hayrana sahip bir fizikçi olarak artık tümüyle eşsizim. Sağ ol, ey hayran!. İnsanın arzulayabileceği her şeye sahip biriyim artık. [İmza: Hayran sahibi (Böyle denir mi? Bu işte çok acemiyim), Richard P. Feynman]

Bir bityeniği kokusu almak hoşuma gidiyor, çünkü heyecan vaat eden bir maceranın habercisi gibi geliyor bu bana.

Bu harika bir fikir: Derin felsefi tartışmalara girmek yerine, dikkatle bazı deneyler yapıp bir şeyler ortaya çıkarmak.

Tuhaftır; bongo davulu çalmak üzere belirli bir mekana davet edildiğim ender zamanlarda, sunucu aynı zamanda bir kuramsal fizikçi de olduğumdan söz etmeye nedense hiç gerek duymaz.

Bir kurama da aşık olmak gerekir. Ve tıpkı bir kadına aşık olmak gibi, bu da ancak onu tam olarak anlamadığımızda mümkün olur.

Bir yüzme havuzunun dibinde otururken çok da güzel olmayan bir kadın gelip suya atlarsa, başka bir şey üzerinde düşünebilirim demektir. Ben de suda oluşan dalgaları falan düşünürüm.

---------------------------------------------------------------------------------------------
Dostlarım bugün canımız hiç ders çalışmak istemiyor... Bol bol kitap okumak istiyor... Ders faslını yarın sabaha bırakalım inşallah... :)

Dostlar, şimdi de Bahri Karaçay'ın Mutlu Beyin isimli kitabına ilk kez başlayacağım... Üstteki kitabı daha önce okumuştum... :)
Dostlar bu kitapta da ilk VII + 13 sayfayı yani yaklaşık 20 sayfayı okumuş bulunmaktayım... Şimdi güzel bir 3'ü 1 arada kahve yaptık... :)

Biraz da Tolstoy'dan Savaş ve Barış'ı okuyalım... En son 293'te kalmışız, son sayfayı bir daha okuyup kaldığımız yerden devam edelim... :) Ne güzel Dünya, ne güzel Mevla... Rab'be şükürler olsun... :)

Yaklaşık bir 9-10 sayfa kadar da bu kitaptan okuduk. Sayfa 303, yani üçüncü bölüme geldik ve durduk... :)

Alexandre Dumas'tan Üç Silahşöhler romanını okumuştum 756 sayfaydı ve harikuladeydi... :) Şimdi aynı yazardan önceden başladığım iki ciltlik (Savaş ve Barış'ta olduğu gibi) Monte Cristo Kontu romanını okuyacağım nasipse... En son 370'te kalmışız... Bu adam çok büyük bir yazar... Çok sürükleyici hikayeleri... :) Bu romanın önceki kısımları öykü olarak büyük bir bölümüyle aklımda gibi... Zaten daha önce de biraz daha kısa versiyonunu okumaya başlamıştık... Filmi de olmalı, tıpkı 3 silahşörler gibi... :) Bunlar güzel kitaplar ve filmler... Herkese iyi okumalar ve seyirler... :)

Dostlar vazgeçtik kontu okumaktan... Aklımızda olsun bu romana da devam etmek... :) Şimdi biraz manevi bir şeyler okumalı... Ancak başımız ağrıyor gene biraz ağır tasavvuf olmamalı, maneviyat da fazla olmamalı... Dolayısıyla gene Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Saatleri Ayarlama Enstitüsü bize göz kırpıyor... :) Bizi hafif ısıtacak bir roman olabilir... :) Bir de tahlil kitabı almıştık üstelik bu roman hakkında önceden... Öyleyse vira bismillah diyelim... :)

Dostlar, bol okumalı, biraz yazmalı rahatlamak için, bol öğrenmeli, birazdan da fazla çalışmalı kimseye yük olmayacak kadar ve insanları da yürekten sevmeliyiz... :)


Ancak dostlar Saatleri Ayarlama Enstitüsü de epey tasavvufi, o da akmıyor... Dolayısıyla daha soft ama iyilik üzerine Mutlu Prens'e bakalım... En son sayfa 57'de (41 değil düzeltme :) ) kalmışız... :) Bu kitabı da hem bulamadık, hem de daha ilginç bir kitap gözümüze çarptı... Türlü serserilikler yapan 4'lü çete, Otomatik Portakal'a göz atalım... Biraz da olumsuzluk yapanları okuyalım... :)
-------------------------------------------------------------------------------------------
Muhtemelen burada Cuma gününe geçmişizdir... :)

Harika gitti dostlarım, çeşitli kötülükler yapan serserileri okumak... Sadece iyilikleri bilmek yetmez, kötülükler hakkında da bilgilerimiz olmalı ki bilgilerimiz derinleşsin ve enginleşsin... :) Üstelik tam 29 sayfa kadar okudum... 60'tan 89'a kadar... :)

Bir de sevdiğimiz şu çılgın müziği açalım... :)


Dostlar, ilaç almadan oruç tutunca beynimiz yandığından çok uyuyoruz, dolayısıyla Pazartesi-Perşembe Oruçlarını mecburen bırakıyoruz... Uyku düzenimiz bozuluyor ve gündüzleri uyumaya başlıyoruz... Şu yardımcı ilacı 250 mg'dan 50 mg'a düşürmeden oruçlara pek meyledemeyeceğiz gibi... :) 

21 Ocak 2024 Pazar

Bitirelim Artık Şu Oyunu Şubat Sonuna Kadar Dediğimiz Gibi Tempolu Küçük Gayretlerle

<script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-4847011426389780"

     crossorigin="anonymous"></script>   

Arkadaşlar,

Oyun yapım borcumuz en son 79,5 saatti, önümüzdeki hafta da +10 saat eklenecek ve 89,5 saat olacak... Daha da fazla eklemek yok... Normalde Ocak sonu ya da Şubat sonuna kadar oyunu çıkartacak seviyeye getirelim diyorduk... Şu an ayın 21'i... Bugünle beraber Ocak'ın bitmesine 11 gün var... +29 gün de Şubat ayından... Bu 40 gün içinde inşallah yeni ekleme yapmadan 89,5 saatlik borcumuzu ödüyoruz ve oyunumuzu tamamlıyoruz nasipse... Yani her gün 2,5 saat çalışsak 100 saat eder zaten... Parolamız: Bütünlemeler de olsa, Ekpss de olsa, yatsan da kalksan da günde 2,5 saat oyun yapımına zaman harcamalısın... Hem böylece yük birikmemiş olacak. Eğer fazla çalışırsan da sonradan dinlenebilirsin... :)


Dostlar 7.15'te uyandık ve saat şu anda 7.22... :) Hemen kendimize 1 adet 3'ü 1 arada kahve yaparak güne başlayalım... :) 
Biraz da kremalı bisküvi yiyoruz dostlar... :)

Dostlar bu sabah ne yapalım dedik... Oyun kodlamak, ders çalışmak ya da kitap okumak gelmedi içimizden... :) Ancak udemy kurslarına devam etmek geldi..

Complete SOC Analyst Course with Splunk Enterprise - 2023

isimli kursu satın almıştık ve ona devam edelim 2. videodan itibaren... :) Siber güvenlik kursu... :)

Evet dostlar, ilk 5 videoyu bitirdik... :)

Biraz da BTK Akademi'den Kali Linux kursunu açtık... :) Saat de 8.40'ı geçiyor... Hemen bir çay yapalım... :)

Cimbom Trabzon'da 5 attı 1-5 bitti... Tebrikler aslanlar, taraftarı mutlu ettiniz... :)

Bugün kankayla buluştuk, Kasır Cafe'ye gittik... :)

Saat 21.08idi ancak çalışılmıyor, kafamız manik olduğundan... Biraz dinleneceğiz ilacı alıp mecburen... :)

Arkadaşlar şu Unity'ye bir şeyler oldu... Versiyon yükseltelim dedik gene olmadı, silip tekrar bir önceki versiyonu yüklemeye çalışacağım, çünkü projem en son onda çalışıyordu... :)

19 Ocak 2024 Cuma

Aydınlık Bir Cuma & Keyifli Bir Cumartesi Akşamı

<script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-4847011426389780"

     crossorigin="anonymous"></script>   

Merhaba dostlar,

Bugün 19.01.2024, günlerden Cuma... :) Saat 06.55'e geliyor... Kaçta yattığımızı tam hatırlamasak da sanırım 02.00'yi belki biraz geçiyorken olabilir... Yani gene dört buçuk saate yakın uyumuşuzdur... :) İlaçlarımızı aldık ve aydınlık bir gün başlıyor... Bugün neler yapabiliriz? Güne erken başlıyoruz...

7.15-7.30 Nefislerin Terbiyesi Müzekki'n Nüfus (Eşrefoğlu Rumi) OK

7.30-8.15 İbadet ve Vird-i Mevlevi OK

8.15-8.50 Nefislerin Terbiyesi Müzekki'n Nüfus (Eşrefoğlu Rumi) OK

9.00-10.00 Mesnevi_i Şerif, dinlenme OK

10.00-11.00 Kahvaltı-Çay Faslı X (Uyuduk)

11.00-12.30 Bilgisayar Ağları 11'in son 15 dakikası ve 12. dersler X (Uyuduk)

12.30-16.30 Babayla çarşıya gitmek, Cuma'ya da ben gitmek istiyorum... :) OK (Cuma'ya da gittik çarşıya da, gülümse cafede birer çiğ börek yiyip çarşıdaki, patates ve birer çay aldık...)

16.30-17.15 İkindi namazı ve babayla balkonda nescafe vakti OK (Nescafeyi salonda içtik namazdan önce... :) )

17.20-18.00 Bilgisayar Ağları 13. ders X (Eşrefoğlu Rumi'yi okumak istiyoruz... 17.20-17.40 arası okuduk... :) )

18.00-19.00 Akşam Namazı ve Akşam Yemeği Faslı X (Uyku)

19.00-19.30 Haberler (Uyku)

19.30-20.00 Yatsı Namazı (Uyku)

20.00-21.40 (Uyku)

21.40-22.00  Akşam Yemeği Faslı OK

22.30-23.15 Akşam, Yatsı ve Şükür Namazları ve Vird-i Mevlevi  OK

Hemen nescafemizi yapalım ve kitabı okumaya başlayalım... :) (Sabah)

Nefislerin terbiyesi kitabında sayfa 32'ye geldik... :) Sayfa 37'ye geldik 17.40'ta... :) (İkindi)

Evet dostlar şimdi biraz daha ilim öğrenme zamanı... Şükürler olsun Mevla'ya... İbadetlerimizi kabul ve makbul eylesin... (Yatsı)

Normalde pek ibadet etmezdik, bugün full ibadet günü gibi oldu... Kitapta 44'e geldik, 11. bilgisayar ağları dersini tamamladık ve 12. dersin de ilk 15 dakikasını izledik... :)

-----------------------------------------------------------------------------

Evet dostlar, Cumartesi günü epey uyuduk... 

Akşam vaktine yakın kahvaltı yaptık bizim için hazırlanmış olanı...

İlaçlarımızı peş peşe aldık ve başımız ağrıyor gene... 

Kitap okuyamaz, ders çalışamaz ve oyun yapamaz ya da kurslara çalışamaz ve Ekpss de çalışamaz haldeyiz... Bol bol dinleniyoruz biz de... :)


Başımız ağrısa da ağrı kesici almıyoruz inşallah, sadece aşırı ağrırsa belki alırız... Her zaman genellikle ağrıyor başımız, bu ağrı kesicileri kesmezsek böbreklerde büyük sıkıntı olabilir... Nescafe ve çayı da azaltıyoruz, günde 1 taneden fazla nescafe içmek yok inşallah... Bol bol su içmek var bunların yerine... :)

18 Ocak 2024 Perşembe

Güzel Bir Perşembe

<script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-4847011426389780"

     crossorigin="anonymous"></script>  

 Merhaba Dünya,

Arkadaşlar oruç güzel gidiyor, yalnız ilaçları içemediğimiz için oruçluyken beynimiz yanıyor birazcık... :)

Bu arada kitaplarımız da geldi... Keyifli okumalar bize... :)


Evet dostlar, iftarımızı yaptık... İlacımızdan bir çeyrek tane aldık... Şimdi bir yarım saat kadar dinlenip nasipse 20.00'de oyun yapımına başlayalım... Nescafe içiyoruz... :)

Baş ağrımız var gene dostlar, en iyisi bir yarım saat daha dinlenmek ve 20.30'da başlamak... :) Oyun yapımından da vazgeçtik dostlar şimdilik 20.30'da bilgisayar ağları 11-12 nolu dersleri bitirelim bugün biz yine... :) Evet dersin ilk 30 dakikasını seyrettik bile... Yalnız parol aldığımızdan çok uyku bastırdı... :)

Evet arkadaşlar, EKPSS matematikten 7-8-9 nolu bölümleri de izledik... :) Hedef; 10-11-12'leri de yatmadan izlemek... :)

10'u da izledik ve babamla filmlere baktık... Saat 02.15'i geçiyor ve uyku zamanı... 

İyi geceler... :)

17 Ocak 2024 Çarşamba

Güzel Bir 17 Ocak Günü

<script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-4847011426389780"

     crossorigin="anonymous"></script>    

    Arkadaşlar, bugün babam ile İzmit merkezdeki Gülümse Cafe'ye gittik, çarşıdakine... :) Birer çay ile birer çiğ börek yedik... Bir porsiyonda 2 tane çiğ börek veriyorlardı... Biz 1 porsiyon söyledik ve 1'er çiğ börek yemiş olduk... Üstelik sadece 75 TL tuttu... :) İnsanlara baka baka Bulvar'dan yürüyüş yolunu kullanarak çarşıya, oradan da tekrar yürüyüş yolunu kullanarak Bulvar'a geldik... Daha sonra arabaya atladık ve evin yolunu tuttuk... 

     Evde birer tane nescafe içtik babamla... Daha sonra ben ders çalışmaya başladım... 8-9-10 nolu bilgisayar ağları derslerine çalıştık, izledik... :) Arada da akşam yemeği yedik... Şimdi ders faslını da bitirdik ve çay eşliğinde blog yazıyorum... Bilgisayar ağları zevkli bir ders ancak biraz karışık gibi... Tekrar etmek gerek... Biz de içerikten de tekrar edip zaman kalırsa, son konuları bir daha izleriz bütünlemeler için..

      Bir de elektrik devreleri dersi var ki ona finallere çalışırken ilk 6-7 derse sanırım bakmıştık... Sonrasına da bakmalıyız toplam 14'ü bulacak şekilde... :) Çünkü finaline girmedik bu 2 dersin... En az 60 almalıyız ki her ikisinden de hepsinden geçmiş olalım... :)

           Ya nasip... :)

           Şöyle bir şarkı postluyoruz, bakalım nasıl... :)


        Yarın oruç günü arkadaşlar... Pazartesi- Perşembe oruçlarına devam ediyoruz... :) Şimdi bir şeyler yiyip, bugünkü son ilacımızı içip yatalım ve sabah da imsak 6.45'miş, kalkıp 6.00'da ilaçlar ile nescafe içelim ve niyetlenelim... Sonra sabah virdini önce yaparız, vakit gelince de namazı... Akas tukas gidiyoruz ama olsun... :) 12.00 gibi de belki tekrar yatarız... :) Namazları içimizden gelince kılıyoruz... Sağlık olsun... :)

        Uykumuz gelmiyor, üstteki paragraf iptal gibi, uykumuz gelince ilaçları alıp yatacağız gibi... Biraz dinlendik sadece... :)

16 Ocak 2024 Salı

16 Ocak Gününe Merhaba


<script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-4847011426389780"

     crossorigin="anonymous"></script>  

 Merhaba Dünya,

Yeni bir gün başlıyor... Saat 08.30'a geliyor... İçimizden ne yapmak geliyorsa güzel, onu yapalım bugün de... :)

Verilmesi gereken 2 bütünleme var... Yalnız en son dün gece dersler yüklenmiyordu... Bilgisayar ağları ve elektrik devreleri derslerine sıkı çalışmalıyız... :) Eğer dersler yüklenirse çalışalım, yoksa içerikleri okuyalım... :) Sistemden açılmıyor ama arkadaşların arşiv paylaşımından açabildik neyse ki... :) 6. bilgisayar ağları dersini dinleyelim... :)

Evde kahvemiz kalmamış 3'ü 1 arada... Biz de bir sallama çay yapalım... :)

Getir'den bir mutluluk sipariş ettik dostlar... :) Kahvemiz geldi, birkaç parça bir şey ile birlikte... :)

6. dersi bitirdik... ;) Şimdi biraz müzik ve kahve zamanı... :) Bugün uyumak yok ekstra, çünkü oruç günü değil bugün... Dolayısıyla oyunumuzu kodlayacağız inşallah... Ancak önce biraz ders... Bizi mutlu kılan Mevla'ya hamd olsun... :)

Dostlar, adobe'u güncelleyince açıldı neyse ki... :) 

Evet, 7. dersi de bitirdik... :) Köprüleri, hubları, switchleri anlatmış hocamız bu derslerde... :)

Evet, arkadaşlar bugün dışarı çıktık.. Bu sefer biraz sıkıntılıydı günümüz... Hem beynimiz yanıyordu, hem de sanrılanmıştık... Ancak bir ekstra antidepresan aldık da tekrar toparladık biraz... :)

15 Ocak 2024 Pazartesi

Güzel Bir Pazartesi Olsun

<script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-4847011426389780"

     crossorigin="anonymous"></script>   

Dostlar, Pazartesi gününe girmiş bulunmaktayız... Ne öğrenmiştik Hace'den 22 Kasım 2023 günkü postumuzda da paylaşmıştık... Gece uzundur yatmakla onu kısaltma, gündüz aydınlıktır günahlarınla onu karartma demişti... Şimdi madem başımız ağrıyor ve tasavvuf ilimleri böyle anlarda ağır geliyor... O zaman başka bir ilim öğrenmeli... Güzel Dediniz Bay Feynman kitabını bir kez okuduğumuzu söylemiştik ve burada da ara ara ikinci defa okurken altını çizdiğimiz yerleri paylaşıyorduk, o kitaba devam etmeli, soft bir kitap üstelik bir fizikçiyi anlatıyor... :) Beyin yandığı anlarda yumuşak kitaplar okumalı... :) Gece ilacımızı da alalım da belki biraz rahatlarız... :)

Bir güzel Barış Manço şarkısı dinleyelim dostlar önce.. :) Sonra kitap faslı, buraya da yazarız altını çizdiğimiz yerleri... :) Keyifliyiz, Mevla'ya hamd olsun... :)


Sayfa 49'dan sayfa 81'e kadarki kısımda altını çizdiğim yerleri aktarıyorum. Keyifli okumalar... :)

----------------------------------------------------------------------------------------

Sanatın ne için olduğunu anladım - en azından bazı açılardan. Sanat birilerine bireysel keyif verir. Bir şey yaparsınız ve birileri de onu o kadar beğenir ki, acı hisseder ya da mutlu olur. Sırf ortaya koyduğunuz eserden dolayı! Bilimde her şey daha genel ve geniştir: Yaptıklarınızı takdir eden bireyleri doğrudan tanımazsınız bile.

Çağımızın onca yakındığımız kaba sabalığı, sanata yer olmayan bir bilim ortamında hafifletilemez; yalnızca sanatla hafifletilebilir. Resim ve şiir zihinlere güzelliği hatırlatıp yaşamı kademe kademe daha güzel hale getirebilir.

Fizikçinin çabası, doğanın nasıl davrandığını ortaya çıkarmaktır.

Nesnelerin küçük ölçekteki davranışlarının, büyük ölçekteki davranışlarla uzaktan yakından ilgisi yoktur. Fiziği hem zor hem de çok ilginç kılan budur.

Çekirdek çok küçüktür. Atomun çapı 10^-8 cm iken, çekirdeğin çapı 10^-13 cm ölçeğindedir. Ne anlama gelir bu? Elinizde bir atom olsaydı ve onun çekirdeğini görmek isteseydiniz, onu öyle bir büyütmeniz gerekirdi ki, atomun bütünü bu odayı kaplar, çekirdek de gözünüzle anca seçebildiğiniz, bir inç'in [2,54 cm] yüzde biri çapında küçücük bir noktacık haline gelirdi.

Doğanın başlangıçta göreli olmasaydı daima o şekilde kalacağını göstermek kolaydır. Dolayısıyla problem Yaratılış'ın kendisine kadar geri götürülebilir. Bunu nasıl gerçekleştiğini de ancak Tanrı bilir.

Galaksimizdeki yıldızların sayısı çok büyüktür. Her saniyede bir yıldız olmak üzere içerdiği bütün yıldızları tek tek isimlendirmeye kalkışsaydınız -bu arada evrendeki bütün yıldızları değil, yalnızca kendi galaksimizden söz ediyoruz- bu iş üç bin yılınızı alırdı. Ancak bu yine de öyle çok büyük bir sayı sayılmaz. Çünkü o yıldızlardan her biri bir yıl içinde dünyaya bir dolar gönderecek olsa, ABD bütçesinin tahmini açığını anca kapatabilirler.

[Bir çocuğun, "Karşı konulmaz bir kuvvet, hareket ettirilmez bir nesneyle karşılaştığında ne olur?" sorusuna yanıt olarak:] El sıkışırlar. :)

Hayal gücüm daha üst düzey bir anlayışa sahip olabilmek için durmaksızın ileri uzanır, ta ki kendimi doğanın güzellik öngörüsünün insan eli değmemiş bir köşesinde bir anlığına yalnız bulup gerçek ihtişamın önümde serilişine tanıklık edene kadar. Benim ödülüm budur.

Doğanın aşikar olan muazzam karmaşıklıkları, her biri dikkatle açıklanmış tüm tuhaf yasa ve kurallarıyla birlikte, gerçekte birbirine son derece sıkı biçimde örülmüştür. Ancak bunun içerdiği matematiği takdir etmezseniz, bunca gerçek arasında bir gerçekten diğerine mantıkla yol alabileceğinizi de göremezsiniz.

Belki de basit dediğimiz şeyler, birkaç farklı şekilde eksiksiz anlatılabilen, ama aynı şeylerin farklı tarifleri oldukları anında fark edilmeyen şeylerdir.

Doğa ilk bakışta her zaman tam bir keşmekeştir. Ama yol aldıkça örüntüler görür ve kuramlar ortaya koyarız. Ve bir de bakarız ki bir şeyler açıklık kazanmaya, işler basitleşmeye başlamış.

Bir elmayı alıp da dünyanın boyutlarına büyütürseniz, elmanın içindeki atomlar da yaklaşık olarak elmanın orijinal boyutlarında olacaktır.

Astronomi fizikten daha eskidir. Aslına bakılırsa, yıldız ve gezegen hareketlerindeki güzel yalınlığı göstererek fiziğin başlamasına önayak olan da astronomidir. Bu hareketlerin anlaşılması, fiziğin başlangıcı olmuştur.

Astronominin bütünü içindeki en inanılmaz keşif, yıldızların Dünya'daki atomların aynılarından yapılmış olmasıdır.

Neden bazı insanların bilimi sıkıcı ve zor, bazılarının da eğlenceli ve kolay bulduğunu bilmiyorum. Bildiğim özellikle bir yönünün bana büyük keyif verdiği: Dünyanın gerçekte nasıl olduğunu çözmeye çalışmanın bu denli hayal gücü gerektirmesi.

----------------------------------------------------------------------------------------

Dostlar demiştim ya 10 kere okusam da Divan-ı Kebir'i gene bıkmam gene bıkmam... İlk 6 cildi 2. kez bitirmeme 54 sayfalık şiirler kaldı... :) VII -1 ve VII-2 nolu ciltleri ise sadece bir kez okudum... Şimdi yemeğimizi yedik, dişlerimizi fırçaladık ve şiirleri okuyup niyetlenip yatacağız nasipse... Ya Hakk... :)

30 sayfa okudum ve niyetlenip yatacağım hayırlısıyla... Mevlana büyük veli, Mevla'm beni O'na benzetsin inşallah... Namazlara da gayret edelim... En azından farzlara... Mübarek Mevlana bizi yücelere götürmek ister, kötülüğü fısıldayan nefisse aşağılara... Hakk yolunda ne menzil alırsak alalım, inşallah hep şen kalalım... :)

Bu sabah da 7.45'ten önce uyandık... Biri mesaj çekmiş, bilmem ne uygulaması sizinmiş, şikayette bulunacağım falan fişman... Hiçbir uygulama falan çıkartmadım henüz ben... :) Hayy, Allah'ım, nereden de beni bulur böyle saçma sapan şeyler..?

Neyse dostlar, Mevlana'nın Divanından 6. cildi de bitirdik... Oruç da güzel gidiyor... :) Hep bu saatlerde çay ya da kahve çekerdi canımız... Şimdi akşam vakti girene dek bekleyeceğiz... Çok güzel... Hem perhiz... :)

Bir gayretle abdest alıp sabah namazı, şükür namazı ve Vird-i Mevlevi'yi yapalım... Beynimiz de ilaç diye yanıyor ama olsun... :) Bir müddet sonra geçecektir... :)

Evet dostlar, şimdi çok daha huzurluyuz.. :)

Dostlarım danışmanım bir mesaj atmış, şartlı geçtiğiniz DD+ ve DC+ derslerinin bütünlemelerine katılamazsınız demiş... :) Sağlık olsun... Biz de 2 derse gireriz, her şey de ortalama değil elbette... :)

Dostlar çok ders olduğundan bütün konulara çalışamamıştık, derslere girmediğimiz için... :) 

Dostlar, karar vermeliyiz, hafif mani mi daha iyi, yoksa sersemlik veya baş ağrısı mı? Eski postlara baktım da 200 mg'dan 150mg'a düşürüyoruz... Sonra 200'e sonra 250'ye çıkartıyoruz... Tamam maniyi kesiyor ama sersemlik veriyor 250 oldu mu da... 200 kullanmak için 1 sene beklemeyelim... Doktor lütfen fazla kullanmayın dediyse, doktora uysak iyi olacak gibi... :) Ne yapalım işte akas tukas devam ediyoruz yaşantımıza... Bugün cimbom kazandı... :) Tebrikler aslanlar... :)) 

Dostlar, saat 00.00'a kadar dinlenelim, kafamız sersemken... :) 

Bir güzel adaçayı yapalım... :) 

Keyfimize bakalım... :) 

Sersemlik giderse ya oyun yapımına başlarız, ya da ders çalışmaya... 

En son hafta 69,5 saat borç vardı, bu hafta da +10 gelecek... Toplam 79,5 saat borç... Bunu tez azaltmalıyız... Bu hafta en az 29,5 saat çalışıp 50 saate düşürmeli, sonra tekrar 60 olacak...


14 Ocak 2024 Pazar

Güzel Bir Pazar Sabahı & Akşamı

<script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-4847011426389780"

     crossorigin="anonymous"></script>  

 Günaydın dostlar,

Bu sabah da ezandan önce uyandık... Gene 4 buçuk - 5 saat civarı uyumuşuzdur... Bir sallama çay doldurduk... Sabah ilaçlarımızı aldık... :) Henüz duşumuzu almadık... :)


Bugün neler yapalım... Sabah vakti ders çalışalım... Canımız hiç oyun kodlamak istemiyor... En son dün gece uğraştığımızdan olabilir... İkindi vakti EKPSS çalışalım... Yatsı vakti de oyun kodlayalım... En iyisi böyle... :) Girmediğimiz bilgisayar ağları dersi ile başlayalım... :)

Canımız ders de çalışmak istemiyor... En iyisi duşumuzu alıp, sabah virdini ve ibadetlerini yapmak... Gayret çok önemli... :) Hakk'ı analım da rahatlayalım... :)

Dostlar, başımızda çok sıkıntı vardı... Parol aldık ve o bakımdan Vird-i Mevlevi ile ibadeti yapamadık... Onun yerine 100 kere;

Allahu Ekber Allahu Ekber La İlahe İllallah ve Eşhedü Enne Muhammeden Resulullah 

şeklinde tesbih ettik... :)

Daha parlak fikir, zamanda yolculuk kitabına devam etmek ve buraya da altını çizdiğim yerleri yazmaya devam etmek zamanda yolculuk postuna... :)

Biraz ilaç tesirini göstersin ve başlayalım... :)

Dostlar 4 Aralık 2023 gününki Zamanda Yolculuk postuna bakarsanız biraz daha yeni eklemeler yaptım... Şimdi kahvaltı yaptım ve sonra tekrar yapacağım inşallah... :)

Dostlar çay doldurduk, yanına da çerez... Keyfimiz yerinde, şükür Mevla'ya... :)

Dostlar zamanda yolculuk postuna nasipse gece devam edelim... Bir de bir günde en fazla 2 topic yapalım, çok dağılınca olmuyor çünkü... Mesela bugün zamanda yolculuk ve bilgisayar ağlarına çalışmak olsun... :)

Güzel bir Sezen Aksu şarkısı dostlar, kulağımızın pasını silsin... :)

Dostlar zamanda yolculuk konusundan sonra bilgisayar ağlarına çalışmak herhalde attan inip eşşeğe binmek gibi olur... En iyisi biraz müzik ve sonra kitaba devam edelim... İyice doyunca bu konuya bugünlük, akşam bilgisayar ağlarına bakarız... :)

Neyse dostlar, biz şimdilik Bilgisayar Ağları çalışalım ne de olsa o  öğrencilik görevimiz... :) Saat 13.46, 14.15'te başlayalım inşallah. Sadece ilk 3 konuya bakmıştık sanki. Oradan devam edelim, daha 11 konu var çünkü... :)

Evet dostlar saat 15.40, iki konu izledik, 4. ve 5. dersler... İkindi okunuyor... Yemek yiyelim, ilacı içelim ve bugünkü namazlara gayret edelim... :)

Evet dostlarım ikindiden sonra uyuduk ve yatsıya doğru uyandık... :) Sabah biraz az uyumuştuk iyi oldu... :) İbadetler de kaldı çünkü baş ağrılarımız ve rahatsızlığımız engel oluyor... İbadet edersek zorlama olacak ve beynimiz yanacak... Bizim kafamızı iyileştirmemiz gerekiyor... Yakmamız değil... :) Ancak mutluyken ibadet edebiliyoruz, o da şevkimiz de varsa... :) Rabb'i elbette seviyoruz ancak iş sadece ibadetten ibaret değil... İlim öğrenmek ibadetten de önce... Biz de oradan yürüyelim beyni geliştirebilmek için... :) Bu ilim de sadece din ya da tasavvuf ilmi de değil, pozitif bilimler olacak elbette... Çünkü bu ilimler beynin dostu... :) Matematik, fizik, bilgisayar bilimleri gibi ilimler... :) Felsefeye de arada uğradığımız oluyor... :) Şükürler olsun Mevla'mıza... :)

Dostlar, bir ağrı kesici aldık ancak o bile bizi kesmiyor... Başımızın ağrısı dinince, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Saatleri Ayarlama Enstitüsü isimli eserini kaldığımız yerden okuyalım.. Daha başlardayız... :) 100 defa da üstteki tesbihatı tekrar yaptık... :)

Saatleri Ayarlama Enstitüsü'nü 37'den 59'a kadar okuduk... :) Şimdi başka bir kitap seçelim... :)

Hemingway okumaya devam edelim dostlar, en son 96. sayfada kalmışız ve 18 Aralık 2023'te okumuşuz... :) 103'e kadar geldik... Hemingway okumak keyifli ancak başımız ağrıyor... Kitap gitmiyor pek... :)

Yarın oruç günü, ancak biraz uyku bastırdı... Ya yatıp da sahura kalkacağız... Ya da boş boş uykulu zaman geçireceğiz... En iyisi uyumayı denemek 4-5 saatliğine... Saat de 23.00'e geliyor... :)

13 Ocak 2024 Cumartesi

Yeni Güne Merhaba

<script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-4847011426389780"

     crossorigin="anonymous"></script>  

 Merhaba Dostlar

37 Yaşına basmış bulunmaktayım artık... Bu yıl inşallah bana sağlık, bereket ve rızık getirir... 37 yaşına kadar pek rızık kazanamadım, sadece 1 yıl maaş almışlığım var ve çok cüzi bir miktarda... :) Bundan sonra Allah'tan dileğim bunu değiştirmesi, para ve bereketi benim de bulmam, belki de ömrümün yarısından sonra... :)

Eğer EKPSS'yi kazanır ve devlette işe başlarsam Temmuz'dan sonra babamı 1 haftalığına New York'a götürebilmek için yaklaşık 150.000 TL'ye ihtiyacım var... O parayı yaklaşık 6 ayda biriktirebilirim... Bir 6 ay daha biriktirirsem, zamlarda gelebilir... Ancak otel ve yaşam masrafları da artacaktır şüphesiz... Kısaca 6 ay süreyle, babam ve bana New York Manhattan'da 1 hafta tatil yaptırabilmek için, çalışmam gerekecek gibi... Ancak bu iş 2025'e kalabilir... Ölmez sağ kalırsak, ölme eşeğim ölme... :)

Babam beni 51 günlüğüne New York'a göndermişti Boğaziçi'nde okurken... 21 yaşındaydım o zamanlar, üstelik 6 haftalığına da dil okuluna yazılmıştım... Tam hatırlamıyorum ancak yaklaşık 10000 dolar kadar harcamışımdır 2008 senesinin Mart sonu, Nisan ve Mayıs başlarında... Şimdi aynı şeyi yapmak nereden baksak 20000 doları bulabilir... O zamanlar dolar bu kadar yüksek değildi... :) Ne günlerdi bee... :)

West Harlem Bölgesi'nde City College of New York Yurtlarında kalmıştım... Kaplan Aspect dil okuluna da gidiyordum üstelik... :) Çok konforluydu... :) Normalde 6 haftalığına gidip New York'u çok sevince metroyla havaalanına gidip JFK  uçağı erteletmiştim 9 gün kadar... :)

Allah inşallah bu saatten sonra tekrar bize bereket versin ve de sağlık tekrar böyle arada New York ya da başka şehirlere gidelim... Rabbim benim rızkımı çok kıstı çünkü... :) Annem ve babam da emekli ikisi de...

Ben de hastalandım ve bir de ufak engelim oldu... (psikolojik rahatsızlık) :) O bize şah damarımızdan daha yakın, iste vereyim demiş ben de istiyorum buradan da tüm dünya görsün... :)


Bu arada notlar da şöyle tam olarak... 6 girdiğim ders de geçer ancak notlar vasat sayılır. O bakımdan 2 girmediğim derse 2 de yükseltmeye girmek istiyorum yani 4 bütünleme var ufukta... :)

15 Ocak Editi: Dostlar yükseltme diye bir şey yokmuş.. DD+ ve DC+ notlar aynen kalıyor... Sadece 2 bütünlememiz var onlar da girmediklerimiz... :)

Şu derslere günü gününe girmek gerek, ancak ben ne günü gününe, ne haftası haftasına ne de ayı ayına girebiliyorum... Konuların tamamını izlemeden pek çok sınava girmişim ve 14'er hafta 45-50 dakika 1 hafta X 8 ders kadar zaman ayıramamışım...

Demin  EKPPS matematikten 6 konu izledim ve Ekpss çalışmasına da start verdim... :)

Yalnız bir şey daha var dostlarım: O da şu ki ne zaman 250 mg alsam daha iyiceneyim... Ders çalışabiliyorum ve mutluyum. Yoksa 200 mg alırken kafamdaki sıkıntılar artıyor... Mani artıyor... Doktora söyleyeceğim, belki de en az 1 yıl daha 250 mg iyi gelebilecek sanki bana... :) 

Ancak her şeye rağmen Rabb'e şükürler olsun... :) Keyfimizi veren Mevlamız... :)

Evet dostlarım eğer güne erken başlarsak programımız şöyle olsun:

2 saat 30 dakika kadar bütünlemelere çalışılacak...

2 saat kadar EKPSS çalışılacak...

3 saat kadar oyun yapımına çalışılacak...

Eğer ki oyunu en geç Şubat sonuna kadar çıkartmak istiyorsak bu programa uymalıyız... Bugün geç kalktık, dolayısıyla EKPSS ile başlasak yeter... 3 hafta sonra bütünlemeler var, bu tempoyla 4 bütünleme ancak yetişir gibi... :)

Dostlar içimizden hiç EKPSS çalışmak gelmedi... Dolayısıyla 20.00 gibi oyun yapımıyla başlayalım vira bismillah deyip... :) Hem belki oyunu bitirebilirsek aplikasyonunu da çıkartacağız inşallah... :) Saat şu anda 19.20'ye geliyor... 40 dakika dinlenmece... Sonra çay eşliğinde oyun ile boğuşmaca... :)

Evet dostlarım Unity'de can azalması ve ölme kısmına kadar yaptık oyunumuzu... Merak edenler için oyun postuna ekleme yapıyorum... :)

Dostlar 1 saat 15 dakika kadar çalışmışızdır yaklaşık... :) Bir yemek molası verdik ve 22.00'ye kadar dinlenmece, sonra 1 saat 45 dakika kadar daha oyun yapımı ve kodlaması... :)

Dostlar saat 22.00'ye yaklaşıyor ancak kafamız gene manikleşmeye başlıyor gibi... Bir yarım saat daha mola verelim ve 22.15'te 5. çeyrek ilacımızı alıp yolumuza devam edelim 22.30 gibi... Şükürler olsun  Mevla'ya... :)

Dostlar yaklaşık 2 saat kadar daha çalıştık... Toplam 3 saat 15 dakika olmuştur... :) Artık düşmanın ve karakterimizin enerjisi var ve 5 bıçak darbesi alırsa düşman ölüyor, ölme animasyonu devreye giriyor... Yalnız kılıç darbelerini de aktif hale getirmeliyiz... :) Henüz bir tane daha video çekmedim... Gece uzun çalışmaya devam... :) Saat de yarım olmuş... :) Bir yarım saat dinlenelim ve 1 saat 45 dakika kadar daha çalışalım inşallah... Sonra da uyku nasipse... :)

Dostlar bir 15 dakika daha çalışmışızdır ve yavaş yavaş uyku bastırıyor... Toplam 3 buçuk saat çalışmışızdır... Yani bu Pazar'a kadar (74 saat - 3 buçuk saat) = 70 buçuk saat borç kalmıştır... Bugünlük yeter gibi yarın devam nasipse... :)

Şimdi çay-çerez-çikolata ve müzik zamanı... :)

Yaklaşık bir saate yakın daha düzenleme ve geliştirme yapmışızdır oyunla alakalı... Borç 69 buçuk saat kadar artık... Yalnız yeni kodlar yazmadık sadece devriye gezerken bizi görürse takip ediyor ve aşağıdaki platforma da geçiyor ve orada da devriye geziyor ve basamağın da içinden geçiyor düşman da...

11 Ocak 2024 Perşembe

Günaydın Yurdumun ve Dünyanın Güzel İnsanları

<script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-4847011426389780"

     crossorigin="anonymous"></script>  

 Günaydın dostlar,

Niyetimizi ettik ve bu sabah 04.30 civarları gibi uyanmışızdır... Kafamızda biraz ağrı ve sıkıntı olduğu için namazlara devam edemiyoruz ancak oruç başlıyor... :) Çok mutluyuz dostlar... İşimiz yok, sağlığımız da süper değil, paramız da çok yok belki, ancak hem öğrenciyiz, hem de boş zamanlarımızda bazen sıkıntımız yoksa oyunumuzu yapmaya ve ayrıca ilim öğrenmeye devam ediyoruz... EKPSS'yi kazansak bile hemen devlete girmek istemiyoruz çünkü daha devam etmemiz gereken Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü var... :)

Aslında ben hep serbest çalışmak istiyorum... Hem de hep okumak... Ağustosun 3. haftası gibi başlamışızdır oyun yapımına... Şubat'ın 3. haftasına kadar ilk oyunu bitirebilirsek, 6 ayda bir oyun çıkartmış olacağız... Çoğu zaman da çalışamamışızdır...

Önceden matematik dersleri veriyordum artık o da yok... :) Ancak bu dönem 8 adet dersim vardı bilgisayar mühendisliğinde... Aşçılığı ise hiç saymıyorum bile çünkü vizelerine girmedim 4 dersin aşçılıkta...

Ancak devlet memurluk mesaisini 9.00-15.30 yaparsa söylenti gibi işte o zaman devlette çalışmak isteriz... Yoksa öbür mesai hasta olan insanlara ya da engellilere çok uzun gelebilir... :)

Rabb'im işlerimizi kolay kılsın inşallah... Verimsiz ve mutsuz 8 saattense mutlu 6 saat yeğdir ey devlet büyükleri... :)



9 Ocak 2024 Salı

Konfüçyüs Gibi Bir Bilgeden Öğretiler

<script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-4847011426389780"

     crossorigin="anonymous"></script>  

 Merhaba dostlarım,

Size biraz Konfüçyüs'ten bahsedeceğim...

Belki sonra da Mevlana'dan... Mevlana ne demiş: "Hır gürü savaşı bırak... Herkesle anlaş herkesle hoş geçin..."

Ancak öncelikle size biraz Konfüçyüs'ü anlatayım müsaade olursa... :)


Konfüçyüs'ü anlatan bir güzel felsefe kitabından altını çizdiğim önemli yerleri tüm dünya ile paylaşıyorum arkadaşlar izninizle... :) Bilgi paylaşıldıkça çoğalır... :) Yayınevi ya da yazar telif isterse de vermeye hazırız eğer çok bir miktar değilse... Bu güzel özet bilgileri tüm denk gelenler öğrenmeli... :) Yalnız benim siteme çok az insan giriyor, pek tanıtım yapmadım... :)

--------------------------------------------------------------------------------------------

Nereye giderseniz gidin ama tüm kalbinizle gidin...

"Kötülük olmasın düşüncelerinizde."

Yüksek bir dağın eteğinde yıllarını geçiren insana dair bilgelik tanımı yoktur. Bilgelik insanlarla temastayken kendini tanıma erdemidir. Yalnızlığını sevme, ilişkilerini yönetme ve mutluluğa dokunan tarafını keşfetme halidir.

Konfüçyüs, milattan önce 551 yılında Çin'in Lu (şimdiki adıyla Şantung) Eyaleti'nde dünyaya geldi. Hırıstiyanlığın doğuşundan yaklaşık 500 yıl önce Chou Hanedanlığı döneminde yaşadı. Engin bilgisi, özlü sözleri ve ahlak felsefesi yüzünden peygamber gibi görülse de, yaşadığı dönemde dinle ilgili hiçbir atıfta bulunmamış ve peygamber olmadığını açıkça belirtmiştir.

"Adalet kutup yıldızı gibi yerinde durur ve geri kalan her şey onun etrafında döner."

"Güçlü olan, zayıf yanını herkesten iyi bilendir; daha güçlü olan ise zayıf yanına hükmedebilendir."

"İnsanların umutlarıyla oynama, belki sahip oldukları tek şey odur."

Jen kelimesinin dilimizde tam karşılığı yoktur. Yüzeysel anlamı, iyilikseverlik ve iyiliği benimsemektir.  Kişinin kendini eğitme çabasıyla ortaya çıkan özel bir yetidir Jen.

Konfüçyüs: "Öğrenme sevdası olmaksızın iyilikseverlik sevdasına düşmek insanı aptal eder."

"Ya bir yol bul, ya bir yol aç. ya da yoldan çekil."

"Bir yerde küçük insanların büyük gölgeleri varsa, o yerde güneş batıyor demektir."

"Bir devleti yerle bir etmek için, yöneticinin hatasının söylenmediği bir düzen yeter."

"Aynı anda iki tavşan kovalayan, bir tane bile yakalayamaz" der Konfüçyüs.

"Adalet devletin hazinesidir."

"İyi bir hükümdar halkını kurtarmak için töreleri bozmaktan bile çekinmemeli."

Çalışanlar işlerini severek yapıyorsa, kitleler arasında ekonomik uçurumlar yoksa, öğrenme isteği küçük yaşlarda aşılanmışsa ve öğrenmenin önü açıksa toplum mutludur der.

Konfüçyüs, "İyi devlet adamında beş niteliği yüceltirseniz dört kötülükten kurutulursunuz" der ve yüceltilmesi gereken beş niteliği şöyle özetler: "Müsrif olmadan eli açık olmak. Şikayet etmeden çalışkan olmak. Açgözlü olmadan istek duymak. Gururlu olmadan rahat davranmak. Korku salmadan saygın olmak."

Devlet adamında bu nitelikler yüceldikçe karşılaşılmayacak dört kötülüğü de şu şekilde özetler: "Nasihatsiz infaz ki bu gaddarlıktır. Öğretmeden başarıları ölçmek ki bu kabalıktır. Yönetimde gevşek olup sınırları koymak ki bu kötü niyettir. Başkalarının hakkını verirken cimri davranmak ki bu bürokrat olmaktır."

"Kuyunun dibinde yaşayanlar, gökyüzünü kuyunun ağzı kadar görürler."

"İnsanları korkuyla yönetip düzeni cezalarla sağlarsan senden kaçacaklar ve özgüvenlerini kaybedeceklerdir. İnsanları sevgiyle yönetip düzeni adaletle sağlarsan özgüvenlerini koruyacaklar ve sana kendi istekleri ile geleceklerdir." diye ekler.

"Görüyor musunuz, adil olmayan yönetimler kaplanlardan bile daha tehlikeli" der.

"Ben insan ile Tanrı, insan ile dünya ötesi ilişkileri değil, insanla insan arasındaki ilişkileri ve ortak yaşamı en olumlu düzeyde sürdürecek öğretiyi ortaya koyuyorum."

Ahiret inancı yaşama amacının önüne geçtiğinde, dünyaya iyi şeyler bırakmak mümkün değildir. Nefes aldığımız, toprağını ekip biçtiğimiz ve türlü nimetlerinden faydalandığımız dünyayı, bulduğumuzdan daha iyi bir yer olarak bırakmak, ilk amacımız olmalıdır. Mutluluğa giden yolun ve yegane amacımızın içinde yaşadığımız anı değerlendirmek olduğunu savunur.

Ölümle ilgili bir soruya "İnsan, eğer hayatı henüz tanıyamamışsa, ölümü nasıl tanıyabilir? diye cevap vermiştir. "Eğer biz insana hizmet edemezsek, ruhlara nasıl hizmet edebiliriz? diye sormayı tercih etmiştir.

İyiliğin mükafatı da kötülüğün cezası da kişiye hazırlıksızken verilir. Kötü bir insanı belki de en tepedeyken cezalandırır. İyi birine, karanlığın özünü hissettirdikten sonra mükafatını verir. Dünya boş ve anlamsız bir yer değil, derin görebilen için iyiliğin kazandırdığı bir yerdir.

Çin'de Konfüçyüslük, Taoculuk ve Budizm gibi dinler ortaya çıkmadan önce, Şang-Ti olarak adlandırılan bir yüce varlık inancı hakimdi. Şang-Ti, Gök Tanrı inancı karşılığıdır.

Şang-Ti zamanla eşanlamlı bir sözcük olan Tien'e evrilirken, Konfüçyüs döneminde de yüce Tanrı Tien'den sıkça söz edilmiştir. Zamanla bu terim, kader ve Tao ile eşanlamlı olarak da kullanılmaya başlanmıştır.

Konfüçyüs'e göre Tien, iyiliğin kaynağı olduğu için saygı görmektedir. Tien yücedir, aldatmaz, aldanmaz, koruyan ve kollayandır. İnsanın içinde iyilik barındıran her zerrede o vardır. Kötü hükümdarları cezalandıran, açgözlünün içinden huzuru alan, sevgisiz yaşayanın sonunu kötü yapan da O'dur. Ölüm ve hayat göğün emridir. Zenginlik ve şeref ise kaderin işidir. Tanrı her şeyi açıkça görür ve bütün yapılan işlerde insanlarla beraberdir. Kanun ve şeriatı veren Gök'tür. O iyi insanlara uzun ömür bahşettiği gibi, fazilete de mükafat vermektedir. Bu fazilet dört kısımdan oluşur: insan sevgisi, adalet, iyi ahlaka uymak ve bilgidir.

İnsanın dünyaya gelmesine vesile olan anne ve baba, ata sayılmaktadır. Atasına saygı göstermeyen insan, dünyanın bütün bilgilerini bilse de, insan olma erdemine bir arpa boyu kadar yaklaşamamıştır. Anne ve babanın hatasını yüzüne vurmak, sahip olamadıklarımız için onları yargılamak, belli bir erişkinlik düzeyine eriştikten sonra bile onlardan maddi beklenti içinde olmak doğru değildir. Onlar yeterli veya yetersiz şekilde görevini yerine getirmiş ve bir insan büyütmeyi başarmıştır. Gerisi insanın münasebetine hastır. Büyüyen insanın kendini yetiştirmesi ikinci doğumu gibidir ve asıl doğum budur. İnsan kendi doğumundan yalnız ve yalnız kendisi sorumludur.

Kendi menfaatleri uğruna kötülüğü savunanları cezalandıracak bir Tanrı vardır ancak Tanrı tarafından bahşedilen zekasını kullanmayan ve kötülüğe sessiz kalan insanın da iyi olduğundan söz edilemez. Kötülüğe sessiz kalmak sabır değil kötülüğe yardım etmektir. "Kaybedeceğini bilsen de adil olmalısın" der. Kısa vadede kaybettiğin her şey uzun vadede form değiştirmiş ve büyümüş şekilde sana dönecektir.

İşe yarar hissetmeden, tek bir noktada bile değişime sebebiyet vermeden, kendinden geriye bir şeyler bırakmadan mutlu olman mümkün değildir.

"Birkaç saat mutlu olmak istiyorsan, balığa çık. Birkaç gün mutlu olmak istiyorsan, tatile çık. Birkaç ay mutlu olmak istiyorsan evlen. Ömür boyu mutlu olmak istiyorsan, işini çok sev!"

"Kendinize yapılmasını istemediğiniz şeyi, başkasına da yapmayın"

"Bir insanın bilgisi yetse bile, onu taşıyacak erdemi yoksa, neyi kazanırsa kazansın, sonunda her şeyi yitirir." Bilgiyi taşıyan erdem vicdanın kendisidir.

Hatalar her zaman olacaktır. Hayat devam ettiği sürece yargıladığın her şeyi yaşaman da imkanlıdır. Başkalarında gördüğün hatalara kendi hatalarınmış gibi sahip çık. Onları gizle ve onlardan ders çıkar. İnsanların hikayelerini bilmeden, onları o hataya götüren yolu dinlemeden yargıya varma. Ne yaparsan yap ama iyi bir dinleyici ol. Bu zordur. Önyargılarını yok ederek birini dinlemen ve kendini onun yerine koyman zordur ama imkansız değildir. "Yargılamak için bilmek, bilmek için anlamak, anlamak için dinlemek gerekir. Dinlemeyen insanın da yargılamaya hakkı yoktur" der ve ekler: " İnsanları geçimsiz yapan sevgisizliktir. Birbirine düşman eden iletişimsizliktir. Güzellikten yana ne  varsa yok eden ilgisizliktir."

Konfüçyüs'e sorarlar: "Üstat , iyi insanların da endişeleri olur mu? Konfüçyüs cevap verir: "Hayır, iyi bir insan kendini geliştirir ve erdemini anlar. Ermişlerin ve bilgelerin öğretilerini benimsediği zaman ilkelerini daha derinden anlayabilir ve yaşamında daha büyük bir hoşgörüyle ve sağlıklı şekilde uygular. Neticede, iyi bir insan, hayatın gerçek amacını anlar ve yaşamın mutluluğundan faydalanır. Onun anlayışında kişisel çıkarları olamaz. İyi bir adamın endişeleri şöhret ve kazanç için değildir, daha çok bütün dünya için endişelenir. Onun tasası başkaları için sorumluluk ve saygı, yani özverinin ve fedakarlığın göstergesidir. 

Tek bir kişiye bile olsa nefret duymamaya özen gösterin. "Nefret ediyorsanız, yenilmişsiniz..." diye ekler. Nefretin asıl sebebi size yapılan kötülük değil, kötülüğü yapan insanı kendinizle kıyaslayıp daha güzel bir hayat sürdüğünü düşünmenizdir.

Takılıp kaldığınız bataklıktan kurtulmanın ilk koşulu farkına varmaktır. Kaderi ve değiştiremeyeceklerini kabullenerek, değiştirebileceklerine odaklanmaktır. Değişimin sınırsız olduğu tek yer kişinin kendisiyle münasebetidir. İyi bir insan önce kendine iyi davranır. Başkalarını affetmenin ilk koşulu kendini affetmektir. Yaptığınız hataları, geçmiş seçimlerinizi ve gelecek kaygısı duyan benliğinizi affedin. Kendinizi sevmeden kimseyi sevemez, kendinize inanmadan kimseye inanamaz ve kendinizi bilmeden diğerlerini anlayamazsınız.

Konfüçyüs'e bir öğrenci sorar: "Elmayı vazodan çıkarmanın bir yolu var mı?" Konfüçyüs, "Nasıl olacağını göstereyim..." der ve vazoyu ters çevirir. Elma kendiliğinden vazonun içinden çıkar. Öğrenciler çözümün bu kadar basit olması nedeniyle gülmeye başlayınca Konfüçyüs öğrencilerine elmayı göstererek ekler: " Göründüğü gibi basit değil, bazen bırakabilmek daha zordur. Eğer bir şeyi zorla tuttuğunuzda, ulaşmak istediğiniz şeyi engellediğini görüyorsanız, o zaman onu özgür bırakmalısınız."

Hayatın akışında bazen ulaşmak istediklerinize onları yakalamaya çalışarak değil, onların size gelmelerine izin vererek erişebilirsiniz. Bünyenize iyi gelecek her neyse gelip sizi bulur.

"Hiçbir şey eyleme geçen cahillik kadar korkunç olamaz."

Her gün yeni bilgiler öğrenmek, yeni insanlar tanımak ve bildiklerini başkalarına aktarmak gerekir ve alışveriş yapılması gereken en önemli şey bilgidir. Bunu şu cümleleriyle açıklar. "Bende 1 yumurta var, sende 1 yumurta var. Ben sana bir yumurta versem, sen bana bir yumurta versen, bende 1 yumurta sende 1 yumurta olur. Bende 1 bilgi var sende 1 bilgi var. Ben sana 1 bilgi versem sen bana 1 bilgi versen, bende 2 bilgi sende de 2 bilgi olur."

İlgi alanlarınızı keşfetmek için deneyimlemekten çekinmeyin. Gözlemleyin araştırın ve yapın. İnsan gözlemledikçe isteklerini, denedikçe yapabildiklerini, öğrendikçe cehaletini tanır ve "Gerçek bilgi insanın cehaletini tanımasında yatar" der Konfüçyüs.

Bilmek değişimin kendisidir. Bilmekten korkmayın. Soru sormaktan ve yaşınız kaç olursa olsun kendinizi değiştirmekten vazgeçmeyin. "Soru soran adam, bir dakikalığına aptaldır. Soru sormayan adam ise yaşam boyu aptaldır" diye ekler Konfüçyüs.

"Tanrım, bana kitap dolu bir ev, çiçek dolu bir bahçe ver."

"Öğrenmeyi sevmeksizin cömertliği sevmek vardır ki aptalca bir saflığa götürür. Öğrenmeyi sevmeksizin bilmeyi sevmek vardır ki, zihnin gereksizce dağılmasına götürür. Öğrenmeyi sevmeksizin içten olmayı sevmek vardır ki, onur kırıcı bir aldırmazlığa götürür. Öğrenmeyi sevmeksizin açık görüşlü olmak vardır ki, umarsız bir asiliğe götürür. Öğrenmeyi sevmeksizin prensip sahibi olmayı sevmek vardır ki, mantıksız bir zorlamaya götürür." Kişinin attığı, atacağı ve atmakta olduğu her adım bilgiden geçer ancak öğrenmeye dair istek ve açlık daha önemlidir. Kişi kendini sever gibi öğrenmeyi severse, her nereye giderse gitsin empatiyle gider.

Bünyesinde bilgiyi barındıran kişi, nitelik olarak güzel ahlaktan uzaksa bir canavar yetişmiş demektir. Eğitimin ilk basamağı şüphesiz ki, çocuklara vicdan, merhamet, adalet ve toplum yaşamında mecbur olduğumuz saygı kavramlarını öğretmektir.

"Her şey bir güzelliğe sahiptir fakat bunu herkes görmez."

Sanat insanın kendi içine yapacağı yolculuğun en önemli adımıdır. Müziğin ritmi, dansın ahengi ve şiirdeki kafiye doğadaki dengenin bir karşılığıdır. İnsanlar evreni birleştirir ve bütünleştirir. İnsana hem acizliğini hem de gücünü aynı anda hissettirir. Anıların birikmesine ve hayatın daha anlamlı olmasına yol açar. Tarihi öğrenmemize aracıdır. Hayal gücümüzü sonsuz kılar. Mesleğiniz ne olursa olsun aşkla yaptığınızda ortaya sanat çıkar.

Karşılıktan çok çabaya önem vermeye aşk denir.

"Bütün sesler bilinçten çıkar. Bilincin çalışması ise dış etkilerle olur. Duygular içten geldiği zaman ses halinde kendilerini gösterirler. Bu seslerin bir sıra haline konulmasına ton denir. Müzik tonların bir hasılasıdır. Ses bilip de ahengi bilmeyenler hayvanlardır. Tonu bilip de müzikten anlamayanlar insanlardır. Bozulmaya yüz tutmuş bir memleketin sesi, kederli ve düşüncelidir. Müzik, birliği vücuda getirir. Müziğin hakim olduğu yerde bir yakınlık vardır. Müzik mukaddes insanlara neşe verir ve insanların kalplerini iyileştiren bir şeydir. Fazilet insan yaradılışının temelidir, müzik ise faziletin temelidir. İçte bir hareket yapan şey müzik, dışta hareket yapan şey merasimlerdir.

"Gösteriş bir insanın kültürel zayıflığını yansıtma halidir."

"Midenizi asla tamamını doldurmayınız" diyen Konfüçyüs, kalktığı hiçbir yemekten doyarak kalkmamıştır.

"Hoşgörülü insan dağa tırmanmayı, akıllı insan suyu sever." Aklı eğitmenin yolu bilgiden, bedeni eğitmenin yolu ise hareketten geçer.

Hiçbir şey karanlık bir odada siyah bir kedi aramak kadar zor değildir. Hele odada siyah bir kedi yoksa."

"Hayatta üç şeyi iyi düşün. Kırmadan önce bir kalbi, çarpmadan önce bir kapıyı ve bitirmeden önce son sözü."

İnsan değişime direndiği ölçüde stres sahibi olur.

"En büyük zaferimiz hiç düşmemek değil, her düştüğümüzde kalkabilmektir."

"Sizi iki defadan fazla üzen birine güvenmeyin. İlk seferinde bu sizin için bir uyarıdır. İkincisi ise bir derstir ve bundan daha fazlası saygısızlıktır." der Konfüçyüs.

"Arkadaşlarınızı tanımak için başarı ve üzüntüden geçmek gerekir. Başarıda arkadaşlarının sayısını, üzüntüde ise kalitesini öğrenirsiniz."

"Yavaş büyümekten korkma, hep aynı kalmaktan kork. Acı çekmekten korkma, acıyı atamamaktan kork. Gelecekten korkma, anı yaşayamamaktan kork" der Konfüçyüs.

"Ne aradığını bilmeyen, bulduğunu anlayamaz."

Konfüçyüs, her öğrencisine istekleriyle ilgili düşünmesini ve ondan sonra harekete geçmesini öğretmekle başlardı. O iyi bir öğretici olabilmek için, hayat boyu iyi bir öğrenci olarak kalmak gerektiğine inandı.

"15 yaşında kendimi öğrenmeye verdim. 30 yaşında isteğe sahip olabildim. 40 yaşında, kuşkulardan uzaklaştım. 50 yaşında göğün buyruğunu öğrendim. 60 yaşında sezgi yoluyla her şeyi kavradım. 70 yaşında, doğru olan şeylere zarar vermeden yüreğimin isteklerini yerine getirebildim."

"Sizdeki üç şeyi görebilen insanlara güvenin: Gülüşünüzün ardındaki kederi. Öfkenizin ardındaki sevgiyi. Sessizliğin ardındaki nedeni."

"Araştırma yapıldığı zaman bilgi artırılabilir; bilgi artırıldığında istek samimi olabilir; istek samimi olduğunda akıl ıslah edilebilir; akıl ıslah edildiğinde özel yaşam iyileştirilebilir; özel yaşam iyileştirildiğinde aile yapısı düzeltilebilir. Aile yapısı düzeltildiğinde devlet düzen içinde yönetilebilir."

Çocuğun aile içi eğitiminde şefkat esas alınmalıdır. Konfüçyüs'e göre, bencillik ve yalancılık gibi karakter özelliklerinin temeli çocuklukta atılır. Kardeşleriyle ya da arkadaşlarıyla paylaşım yapma konusunda çocuk teşvik edilmelidir.

"Konuşmadan önce düşün; sessizliği bozacak kadar değerli mi?"

"Bugünlerde ana babaya bağlılık demek, bir kimsenin ailesini geçindirmesi olarak anlaşılıyor. Ama köpek ve atlar da aynı şeyi yaparlar. Saygı olmazsa bunu ötekinden nasıl ayırt edebiliriz?" der.

Kadın, çocuk sahibi olduğunda kutsal sayılır.

Kardeşler arasında da küçüğün büyüğe itaati, büyüğün küçüğe şevkati söz konusudur ancak bu durum kişinin hayatı boyunca temas etmesi gereken herkese karşı göstermesi gereken bir tutumdur. Bütün insanlar kardeştir ve ilk tanışmada önyargıyı değil samimi bir saygıyı hak ederler. İlişkilerde beklentilerin karşılıklı olduğunu belirten Konfüçyüs, aile kurumunun dengede kalabilmesi ve sağlıklı ilerleyebilmesi için her bireyin sahip olduğu statüyle ilgili görevleri olduğunun altını çizer. Görevlerimizi yerine getirmeden karşımızdakinden beklentiye girmek ahlaka yakışır bir tutum değildir.

---------------------------------------------------------------------------------------------

4 Ekim 2024

 Merhaba arkadaşlar, Bu sabah da 10.10'da kargocunun aramasıyla uyandık... :) Kitaplarımızı getirmiş yalnız biri eksik belki sonra gönde...